Proximar Seafood starter første kommersielle slakting i september.

Første salgsavtale på plass godt før første slakting i september

Proximar rapporterer med sin Q2-rapport om stabile og gode vekstforhold og den første salgsavtalen med en høykvalitetskunde markerte kvartalet.

Publisert Sist oppdatert

– Proximar er den første produsenten av atlantisk laks i Japan, flere år foran konkurrentene. Vi har bevist store produksjonskapasiteter og fiskens vekst, nå også kommersielt validert gjennom den første salgsavtalen. Vi er klare til å starte slakting om omtrent en måned, sier Joachim Nielsen, administrerende direktør i Proximar Seafood.

Høydepunkter for andre kvartal 2024:

  • Fortsatt vekst i fiskebestanden med en total biomasse på 360 metriske tonn ved utgangen av Q2 2024 (vs. 112 metriske tonn ved utgangen av Q1 2024 og 530 tonn i midten av august).
  • Stabile og gode biologiske forhold som gir sunn biomasseutvikling uten betydelige hendelser
  • Økt operasjonell aktivitet i post-smolt-avdelingen, ved utgangen av Q2 er seks batcher overført til de to operative modulene (syv i midten av august)
  • Kommersiell validering med den første salgsavtalen på plass med kvalitetskunde
  • Forberedelse av organisasjonen for første slakting i september, nå totalt 45 ansatte
  • Fullføring av de to siste modulene i oppvekstbygningen i Q3 og Q4 2024, ~NOK 30m i ekstra CAPEX forventes for noen forbedringer og for å sikre installasjonsplanen.
  • Forventes finansiert gjennom salg av konvertible obligasjoner eid av selskapet (opptil NOK 40m)

Bekrefter prispremie

Ifølge selskapet bekrefter den første salgsavtalen Proximars prisforventninger og en betydelig kostnadsfordel ved lokal produksjon i Japan.

Ved utgangen av juni nådde man en avtale med en høykvalitetskunde som spesialiserer seg på sjømat.

– Vi ser sterk interesse fra kjøpere i høykvalitetsmarkedet, og vi forventer at de pågående salgsdialogene vil materialisere seg i nye kontrakter i løpet av de neste månedene, ettersom vi er det eneste selskapet som kan levere fersk, lokal atlantisk laks til japanske forbrukere, sier Nielsen.

Proximars merkevare og logo vil bli kunngjort i september. Proximar opplever høy aktivitet og sterk interesse for sin atlantiske laks, med et stort antall besøk på anlegget og møter med potensielle kunder. Salgs- og markedsføringsaktivitetene fokuserer på å bygge merkevarebevissthet.

Målsetting om årlig produksjon på 5 300 tonn

Den langsiktige målsettingen for Proximar er et slaktenivå på 5 300 tonn (HOG) per år i fase 1, med en gradvis opptrapping fra den første slaktingen.

Forventede slaktevolumer for 2024 og 2025 kombinert er ~4 700 tonn (HOG), med målsettingen for 2024 på ~350 tonn.

Fra første slakting vil produksjonen gradvis trappes opp mot full utnyttelse, forventet i 2027.

Biologiske forhold har ifølge selskapet vært stabile med god fiskehelse og vekst stort sett i tråd med forventningene.

– Det har vært noen utfordringer med vannets turbiditet (farge og klarhet). Dette har ingen direkte innvirkning på fiskehelsen eller ytelsen. Fôringen har imidlertid blitt redusert noe midlertidig i løpet av sommeren, og selskapet installerer for tiden et ozonbehandlingssystem som et langsiktig avbøtende tiltak.

Fullføring av produksjonsutstyr og finansiering

De to siste modulene i oppvekstbygningen vil bli installert og fullført i Q3 og Q4 2024. Dette vil gjøre det mulig for selskapet å skalere opp oppdrettsaktivitetene mot full produksjon.

Det meste av utstyret er for øyeblikket på lokaliteten eller klart til å sendes, og all utstyrsinstallasjon forventes fullført innen utgangen av året.

Etter mindre modifikasjoner og forbedringer, inkludert sikring av installasjonsplanen, forventer selskapet ekstra CAPEX på ca. NOK 30m i løpet av andre halvår.

Proximar forventer å finansiere den ekstra CAPEX-en med salg av selskapets beholdning av sine konvertible obligasjoner (opptil NOK 40m).

I tillegg jobber Proximar med forskjellige finansinstitusjoner i Japan for å sikre ekstra kredittfasiliteter for driftskapitalformål for å sikre tilstrekkelig buffer fremover.