- Hele 1581 tonn Salmon Evolution-laks ble slaktet i andrekvartal, fortalte administrerende direktør i Salmon Evolution, Trond Håkon Schaug-Pettersen under presentasjonen av Q2 resultatet.

Rekordstore landlaks-volum, ga positivt kvartalsresultat

Salmon Evolution kan melde om pluss i regnskapene for andrekvartal. De ønsker å vokse på Indre Harøy, i Sør-Korea, i Nord-Amerika, men også andre steder i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Salmon Evolution rapporterer om nok et lønnsomt kvartal med driftsinntekter på 170,5 millioner kroner, en gruppekonsolidert EBITDA på 45,4 millioner kroner og en positiv kontantstrøm fra drift på 37,5 millioner kroner.

De forklarer det med et rekordhøyt slaktevolum på 1 581 tonn sløyd fisk (HOG) i kvartalet, samt sterk oppnådd pris og en positiv underliggende kostnadsutvikling.

I første halvdel av 2024 hadde Salmon Evolution nærmere 300 millioner kroner i inntekter og en drifts-EBITDA på nesten 100 millioner kroner.

Selskapet fikk i kvartalet (mai) sårproblemer med en nyinnsatt batch.

Dødeligheten i den batchen er nå på 19 %, der majoriteten er fisk som er aktivt tatt ut av selskapet. 

- Det ser bedre ut i den gruppen de siste ukene, og jeg håper og tror at situsjoen vil normalisere seg. Fisken spiser godt, det er alltid et godt tegn, sa administrerende direktør i Salmon Evolution, Trond Håkon Schaug-Pettersen under presentasjonen.

Han sier de implementerer en ny sårvaksine på all smolt.

- Jeg vil også understreke dette er en isolert hendelse, vi har ikke hatt sår i noen av de de andre tankene eller batchene. Vi har også gjort noen modifiseringer til smoltifiseringsprosessen. De to siste batchene vi har satt inn, yter svært god og presenterer bedre enn noe tidligere, og de er forbi tidspunktet der den gruppen som fikk sår, fikk sine problemer. Vi er derfor trygg på at problemene var relatert til smolten, ikke til anlegget.

For andre halvår antar de et samlet slaktevolum på mellom 2400 og 2600 tonn, med 1200 til 1300 tonn for Q3. Det vil gi et totalt volum på ca. 5000 tonn for hele 2024.

– Uten de utfordringene vi hadde med smoltkvalitet på batch 10 og 11, med dødelighet og utsortering, kunne vi ha nådd et totalt volum på 7000 tonn. Når vi får alt til å gå slik vi ønsker og får utnyttet anlegget tror vi at vi skal kunne få ut nærmere 8000 tonn av fase 1 anlegget, sa Schaug-Pettersen.

De jobber også med å produksjonsoptimere bl.a. gjennom å øke vekten på smolt innsatt fra 130 gram til 400 gram. Det vil ifølge beregninger øke de årlige produksjonsvolumene i fase 1 og 2 fra 15 800 tonn til 18 000 tonn. Produksjonstiden for en batch i anlegget vil gå ned fra 11 måneder til 8–9 måneder. Antall batcher man setter inn per år vil også øke fra 6 til 8.

Utvikling av slaktevolum, omsetning og EBIT de siste fem kvartal.

Ønsker å utvide i Norge

Selskapet jobber både med å etablere produksjon i Sør-Korea og Nord-Amerika.

– I Nord-Amerika har vi funnet en lokalitet med høyt potensial, men vi jobber fremdeles med detaljer før vi vil gå ut med detaljer, sa Schaug-Pettersen.

For Sør-Korea sa han situasjonen ikke har endret seg siden sist, og at de jobber med kostnadsoptimering og med å sikre tillatelser.

– Dette vil ta litt tid, sa han.

Men det er ikke bare utenlands de nå søker utvidelser. Også i Norge ser de nå på muligheter.

– Vi ser også til Norge. Vi tror Norge vil være kostnadslende på landbasert, så vi ser også på alternativer her vi som vi tror kan bli interessant i et lengre perspektiv.

Selskapets høydepunkter i kvartalet:

  • Positiv kontantstrøm fra drift på 37,5 millioner kroner
  • Gruppen oppnådde en EBITDA på 45,4 millioner kroner – drifts-EBITDA på 58,6 millioner kroner og 37,1 NOK per kg i EBITDA
  • Rekordhøyt slaktevolum i 2. kvartal 2024 på 1 581 tonn sløyd fisk. 
  • Fortsatt sterk oppnådd pris på 106 NOK/kg, drevet av en superiorandel på 96 %
  • Dødelighet på gruppene slaktet i Q2 var mellom 3 og 4,6 %
  • Netto biomassevekst på 1 261 tonn levende vekt (LW). 
  • Høyt fokus på å fylle opp anlegget og legge grunnlaget for sterk vekst i 2. halvdel av 2024
  • Fremdrift for fase 2 på Indre Harøy. Vellykket gjennomført emisjon i juni, som samlet inn bruttoproveny på 365 millioner kroner, og en økning i bankfasiliteter på 675 millioner kroner for å finansiere prosjektet
  • Sterk finansiell posisjon med 983 millioner kroner i tilgjengelig likviditet, inkludert forpliktede, ubrukte kredittfasiliteter.
Planer for videre utbygging.