Skal fylle taket med sol. Fra venstre: Johan Asplin (Sunday Power), Jon-Ivar Hovd (SalMar) og Robert Ødegård (NTE).

Installerer fylkets største solcelleanlegg på settefiskbygg

Anlegget på 2,3 MWp forsyner SalMars settefiskanlegg på Tjuin med fornybar strøm.

Publisert Sist oppdatert

Solcellene skal installeres både på taket og på fasaden. Dette blir ifølge en pressemelding fra Solcelle-selskapet Sunday Power det største solcelleanlegget i Trøndelag med en installert effekt på 2,3 MWp, som kan produsere over 1,6 millioner kilowattimer i året.

- Dette er et viktig tiltak for oss. Solcelleinstallasjonen vil dekke deler av behovet til settefiskanlegget med fornybar, kortreist strøm fra eget tak, sier Jon-Ivar Hovd, prosjektsjef for SalMar Settefisk i pressemeldingen.

Kutt i klimagasser

Sunday Power skriver at et anlegg av denne størrelsen vil produsere strøm tilsvarende forbruket til 118 husholdninger, og noe som ifølge selskapets beregninger vil medføre en årlig utslippsbesparelse på 718 tonn CO2

- SalMar har forpliktet seg til klimakutt i tråd med Parisavtalens 1,5°C-mål. Det innebærer at vi skal redusere klimagassutslippene våre i både egen drift og i verdikjeden. En solcelleinstallasjon av denne størrelsen er et viktig bidrag, sier Hovd.

Etter at solcelleanlegget er montert vil både produksjonsbygget og kontorbygget ha energikarakter A.

Aktørene:

Det er Sunday Power som utvikler prosjektet . Dette innebærer at Sunday Power leverer et komplett solcelleanlegg uten kostnad og operasjonelt ansvar for SalMar. 

Det er NTE som eier anleggene, og SalMar får kjøpt strømmen til det som oppgis som en lav pris. 

- Sunday Power syr det hele sammen og står for strømsalg, monitorering, drift og vedlikehold gjennom deres egen teknologiløsning, heter det. 

Solcellespesialisten er valgt som installatør og underleverandør for anlegget.

NTE inngikk et strategisk samarbeid med Sunday Power i april i år. Avtalen innebærer at NTE tar over eierskapet av solcelleanlegg på næringsbygg for 30 megawatt.

- Norge har et klart mål om 8 TWh fra solenergi i 2030. Å fylle tomme tak med solcellepaneler er den raskeste og mest effektive måten vi kan bygge ny, fornybar energi, sier Torkil Leinum, CFO i NTE Marked i meldingen.