
Stor oversikt over landbasert produksjon
LandbasedAQ er ute med ny utgave av magasinet. Her presenterer vi bl.a. oversikter over alle landbaserte anlegg – settefisk, matfisk og stamfisk – av laksefisk, torsk og kveite i Norge som er i drift, planlagt og under søknad. Pluss oversikt over internasjonale anlegg under planlegging.
Oppdrett av matfisk på land har tross av stor interesse og mye omtale ikke helt tatt av i volum, verken i Norge eller i verden ellers. Men noe er på gang.
Norge: Sakte, men jevn vekst
Norge leder an i faktisk gjennomføring, med totalt ca. 440 tusen tonn MTB i kommersielle tillatelser per mars 2024. Likevel er de faktiske slaktevolumene fortsatt beskjedne. I 2024 ble det bare slaktet rundt 5 000 tonn landbasert laks, hvorav det aller meste kom fra Salmon Evolution. Og ifølge Salmon Evolution selv, sto deres produksjon for ca. 30 % av all landbasert laks som ble slaktet globalt i 2024. I så fall ble det slaktet 16 300 tonn laks i verden i 2024.
De anslår at de vil slakte ca. 6500 tonn i inneværende år, og med de fasilitetene som nå bygges ut i fase 2, styrer de mot 18 000 tonn. Også andre selskap som Gigante Salmon (som har fått fisk i tankene) og Andfjord Salmon (som har kjørt en prøvebatch) forbereder seg på betydelig vekst i produksjonen. Også Bue Salmon har hatt slakt, og snart kommer Hima Seafood med sin første fisk. Årdal Aqua har fisk i tankene, men vil for det meste produsere storsmolt, men de har både tillatelsene og kapasiteten til å ta frem en andel oppad begrenset til 15 000 tonn til matfisk.
Felles for de norske matfiskprosjektene som har slaktet eller står på terskel til å kunne gjøre det, er at de enten benytter full gjennomstrømming eller hybrid gjennomstrømming. Årdal Aqua benytter RAS. Disse prosjektene bruker hybride eller gjennomstrømningsbaserte systemer heller enn full RAS, med fokus på kostnadseffektivitet og enklere drift.
Både Salmon Evolution og Hima Seafood har også ambisjoner om å skalere globalt med anlegg i Nord-Amerika.
På postsmoltsiden er imidlertid Norge langt fremme, og nye, store RAS-anlegg har åpnet jevnt og trutt de siste årene.
Vi har i denne utgaven besøkt både Tytlandsvik Aqua og Årdal Aqua. I tillegg har vi med en reportasje fra AKVA group land based sine fasiliteter på Klepp på Jæren.
Norge preges ellers av et nytt landbasert regelverk som lar vente på seg, og som i to og et halvt år har forhindret nye søknader å bli sendt på gjennomstrømmings- eller hybride anlegg.

Storbritannia: Fokus på smolt
Fra utenom Norge ser vi at det i Storbritannia der er landbaserte anlegg nesten utelukkende rettet mot produksjon av stor smolt til sjøbasert oppdrett i Skottland. Selskaper som Mowi, Bakkafrost Scotland og Scottish Sea Farms bruker RAS med mål om å redusere tid i sjø og forbedre fiskehelse.
Selv om det finnes planer for produksjon av matfisk – som Aquacultured Seafood sitt 5 000-tonnsanlegg i North Lincolnshire – har ingen slike prosjekter blitt realisert. Juridiske utfordringer og begrenset politisk støtte har satt større oppdrettsambisjoner på vent.
Dette kan du lese mer om i den engelske versjonen av LandbasedAQ, som utkommer til sjømatmessen i Barcelona.
Den amerikanske drømmen på vent
USA så en stund ut til å kunne bli ledende innen landbasert oppdrett, med planer om hundretusenvis av tonn i RAS-prosjekter. Men mange initiativer har stoppet opp. AquaBounty har lagt ned virksomheten, Nordic Aquafarms har forlatt sitt prosjekt i Maine, og selv Atlantic Sapphire har nedjustert forventningene etter flere år med tekniske og økonomiske utfordringer.
Noen få prosjekter går likevel videre. Great Northern Salmon bygger et anlegg på 7 500 tonn i Maine, og Pure Salmon planlegger å åpne sitt anlegg i Virginia innen 2028. Men de fleste prosjekter er forsinket eller nedskalert, ofte grunnet utfordringer med tillatelser og finansiering.
Mer om USA kan du også lese i den internasjonale utgaven
Andre deler av verden
Globalt overstiger planene for landbasert lakseproduksjon 1,4 millioner tonn, selv om definisjonene varierer og mange prosjekter fortsatt er spekulative. Asia beveger seg raskt, med flere anlegg som allerede har startet slakting. Salmon Evolution planlegger også langsiktig ekspansjon til Sør-Korea.
I Chile er det liten interesse for landbaserte matfiskanlegg, men Cermaqs pågående utbygging for et postsmoltanlegg, kan hinte om at det også der begynner å bli interesse for å utvide på land.