Postmolt-markedet forventes å gradvis kunne bli friskmeldt utover året og inn i neste. Bildet viser fisk på vei til vaksinering.

– Snart normalisering av postsmolt-markedet

Markedet for «Land Based» er fortsatt tregt, ifølge AKVA group, og selskapet har ikke mottatt noen nye betydelige kontrakter så langt i 2024. Likevel tror de postsmolt-markedet snart vil bli friskmeldt og de beveger seg også over på landbasert matfiskproduksjon, både i RAS og med gjenbruk.

Publisert Sist oppdatert

– Utsiktene for post-smolt markedet i Norge er fortsatt trege på grunn av grunnrentebeskatningen, men forventes å forbedre seg gradvis fremover, skriver selskapet i sin Q2-rapport.

– Vi forventer å se en normalisering av post-smolt markedet i Norge i løpet av andre halvår 2024 og i 2025, skriver de videre.

For andre kvart al 2024 var imidlertid lønnsomheten i «Land Based»-segmentet til AKVA fortsatt påvirket av lavt aktivitetsnivå og til en viss grad avslutningen av NOAP fase I-prosjektet.

  • Inntektene for andre kvartal var 137 (174) millioner kroner.
  • EBITDA og EBIT endte på henholdsvis -1 (-4) millioner kroner og -4 (-6) millioner kroner. Relaterte EBITDA- og EBIT-marginer var -0,9 % (-2,3 %) og -2,7 % (-3,7 %).
  • Ordreinngangen i Q2 2024 var 149 millioner kroner sammenlignet med 1 062 millioner kroner i Q2 2023. Den høye ordreinngangen i fjorårets Q2 var spesiell og knyttet til tildelingen av post-smolt kontrakten med Cermaq Norway.
  • Ordrereserven for «Land Based» endte på 1 451 millioner kroner sammenlignet med 1 905 millioner kroner i fjor. Dette utgjør 60 % av selskapets totale ordrereserve ved utgangen av Q2.

Gjenbruksteknologi

AKVA trekker i sin Q2 presentasjon frem at de nå begynner å utnytte sin erfaring med gjenbruksteknologi gjennom signeringen av sin første kontrakt for landbasert matfiskproduksjon med slik teknologi, med Laxey på Island. AKVA har tidligere levert flere anlegg med gjenbruksteknologi, men da til smolt.

I dette prosjektet skal AKVAs bidra med rådgivning og prosjektledelse, oksygenløsninger, avluftingssystemer, SCADA- og elektriske systemer somt installasjonstjenester.

Laxeys langsiktige mål er en produksjonskapasitet på 27 000 tonn, inkludert en post-smolt-strategi som betjener sjøbaserte oppdrettere i regionen

NOAP fase II har startet Byggingen av NOAP fase I ble fullført tidlig i Q2 med en årlig kapasitet på 4 000 tonn. Finansiell avslutning av prosjektet ble gjort i Q2

  • NOAP fase II er igangsatt med ytterligere årlig kapasitet på 4 000 tonn
  • Fase II skal gjennomføres mot slutten av 2024 og i løpet av 2025
  • AKVA har signert RAS-kontrakt for fase III (ikke inkludert i ordrereserven) med ytterligere årlig kapasitet på 12 000 tonn. Oppstart av prosjektet skal godkjennes av NOAP i fremtiden
  • Selskapet forventer nye investeringer i Kina

Forventet aktivitetsnivå Landbasert

Med hovedgrunnlag i ordrereserven på 1,5 milliarder kroner forventes aktivitetsnivået i «Land Based» for 2024 å være omtrent 600 millioner kroner

  • Lavt aktivitetsnivå i første halvdel av 2024 på grunn av avslutning av «gamle» prosjekter og langsom oppstart av nye prosjekter
  • Prosjektmarginene vil forbedre seg i løpet av 2024 og inn i 2025
  • Redusert OPEX grunnet tilpasningsprosess fullført i Q4 2023

Selskapet skriver de også ser mer drivkraft og interesse i oppdrett generelt, sammenlignet med de siste 2–3 årene, noe som også vil påvirke det landbaserte segmentet.