Slik vil anlegget se ut når det er ferdig.

Har begynt å bygge Cermaqs nye postsmoltanlegg

- Et stort og viktig prosjekt for Cermaq som vil styrke virksomheten og gi en komplett verdikjede i produksjonen i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Fredag forrige uke startet Cermaq byggefasen på sitt postsmoltanlegg i Hasvik, på Sørøya i Finnmark.

Kommunikasjonsansvarlig i Cermaq, Astrid Vik Aam, forteller til LandbasedAQ at dette er et stort og viktig prosjekt for selskapet. 

– Det blir vårt første smoltanlegg i Finnmark, noe som vil styrke virksomheten vår, gjøre oss i større grad selvforsynte med smolt, og gi oss en komplett verdikjede i produksjonen vår i Finnmark, forteller hun.

Cermaq har valgt Total Betong som leverandør av det 22.000 m² store bygget til anlegget, inkludert alle byggetekniske fag. I tillegg skal de ha hovedansvar for driften av byggeplassen. Avtalen har en verdi på ca. 850 millioner og blir et av de største oppdragene Total Betong har levert innenfor akvakultur.

Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq.

I fjor ble det også klart at AKVA group har fått kontrakten om å levere RAS-elementene til anlegget. Den estimerte kontraktsverdien er minimum 700 millioner kroner.

Vil øke lønnsomheten

Anlegget representerer derfor en betydelig investering for Cermaq. I og med at anlegget skal produsere postsmolt, vil fisken også ha en lengre produksjonstid på land og kortere sjøfase, med bare én vinter i sjø.

– På anlegget skal vi produsere større smolt som vil være mer hardfør og trenger kortere tid i sjøen før den når slaktevekt. Det betyr færre avlusinger og mindre stress, noe som vil være veldig positivt for fiskehelsen, og dermed også for den totale lønnsomheten, sier Aam.

Når anlegget står ferdig vil det gi 24 nye helårs arbeidsplasser og Aam forteller at de opplever mye støtte i lokalsamfunnet og har et godt samarbeid med kommunen. 

Les også: Cermaq har ansatt biologisk ansvarlig for nytt postsmoltanlegg

Byggestarten ble markert sammen med ordfører, Lars Hustad som la ned grunnsteinen.

Ordfører i Hasvik Lars Hustad og adm.dir i Cermaq Norway Knut Ellekjær med grunnsteinen.

Grunnsteinen inneholder dokumenter som beskriver tiden vi lever i, og noen effekter fra de ulike aktørene. 

– Fra Cermaq la vi inn en 3D-print av lakserogn, som et symbol på at smolten fra dette anlegget vil bli fremtidens gullegg for Cermaq og for Hasvik, sier Aam avslutningsvis.

En markering er ikke komplett uten bløtekake.