Konstruksjonen av verdens største ørretanlegg for Hima Seafood er oppe, og nå jobber Eyvi med å få ferdig startfôringsanlegget, samtidig som de er godt i gang med matfiskavdelingen.

Godt fornøyd med fremgangen i Hima Seafood-prosjektet

Den første store milepælen med rogninnlegg på Hima Seafood sitt ørret-anlegg skjedde like over nyttår, og Eyvi-sjefen sier det er god fremgang og dialog i prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

Verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret er fortsatt preget av mye anleggsarbeid, der Eyvi og Totalbetong har 150–200 personer i arbeid.

Anlegget på Rjukan i Tinn kommune vil ha et bruttoareal på 30 000 kvadratmeter. Det er Totalbetong som står for selve oppføringen av bygget, mens Eyvi har levert en total underentreprise på hele den tekniske prosessleveransen bygget, der de har designet anlegget, prosjektert layout og leveranse av alt teknisk utstyr, blant annet RAS-anlegg, slamanlegg, ozonanlegg, energianlegg, avløpsanlegg og inntakssystem.

Første milepæl unnagjort

Heidi Kyvik, administrerende direktør i Eyvi er fornøyd med fremgangen i Hima Seafood prosjektet, og sier de er godt i gang med smoltavdelingen, og matfiskavdelingen.

Administrerende direktør Heidi Kyvik i Eyvi sier til LandbasedAQ at foreløpig går byggingen etter de tidsplanene de har satt sammen med kunde.

– Vi er ferdige med klekkeriet som allerede har blitt satt i drift, og smoltavdelingen begynner å bli klar, der noe installering av utstyr gjenstår. Selve byggkonstruksjonen er oppe og vi er godt i gang med matfiskseksjonen også. Fremgangen i prosjektet har vært og er veldig god, og vi vil fortsette i samme tempo, sier hun.

Bygningsarbeidet startet opp 1. august 2022, og den første store milepælen skjedde 5. januar 2024, da Hima Seafood meldte at de hadde hatt første rogninnlegg. Det ble lagt inn 420 000 rognkorn, levert med en oppvarmet spesialbil fra Oslands anlegg ved Sognefjorden til Rjukan.

5. januar la Hima Seafood inn 420 000 øyerogn fra Osland Genetics, som var den første store milepælen.

Eyvi og Totalbetong bygger anlegget mens produksjonen går sin gang, noe som gjør at Eyvi-sjefen sier de har et veldig skjerpet fokus på hvordan de følger opp selskapet.

– Det er viktig med tett dialog og oppfølging med Hima Seafood, samtidig som det er veldig spennende at den første milepælen er unnagjort, sier hun.

Milliard-anlegget som er under bygging skal ha RAS-teknologien, hvor man skal gjenbruke ca. 99,7 prosent av vannet til enhver tid. Bygget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan.

– Vi har i dette prosjektet stått for produksjonsplanlegging og prosessdesign, som er basisen for hele produksjonen, selvfølgelig sammen med Hima Seafood, og det er vi som har laget alt utstyret i anlegget, inkludert RAS-teknologien som brukes, sier hun.

Saken fortsetter under. 

Eyvi:

  • Er en teknologi og prosessleverandør til landbaserte akvakulturanlegg og leverer skreddersydde RAS-anlegg med støttesystemer for landbasert fiskeoppdrett sammen med ulike samarbeidspartnere.
  • De utfører også service og oppfølging knyttet til anleggene og teknologien.
  • Bak selskapet er det ansatte med mange års erfaring fra akvakulturindustrien og selskapet teller nå 74 ansatte.

Godt samarbeid

Hun peker videre på det gode samarbeidet og dialogen med Hima Seafood i alle fasene av arbeidet så langt.

– Samarbeidet med Hima Seafood har gått veldig bra, og jeg er veldig glad for at de er så delaktige i alle prosessene. Hima Seafood er et av de anleggene i verden der eierne og de bak prosjektet virkelig har investert i de rette systemene og teknologien for fisken, mener Kyvik.

Hun påpeker at de har bygget mange anlegg og gjort dette mange ganger.

Eyvi holder på å installere en del av det siste utstyret i karhallen i startfôringsavdelingen før den står ferdigstilt. Fisken flyttes ut av klekkeriet og inn i denne avdelingen i uke 6.

– Vi har blant annet gjort en del optimeringer på energiforbruk, RAS-systemet og hvordan vi tenker forflytning av fisken, og hvordan vi har fiskehelsen i fokus siden vi startet prosjektet i 2020. Vi leverer nå et flott system, sammen med dyktige samarbeidspartnere, som passer på fisken i forhold til stress og forflytning, sier hun.

Kyvik mener det ikke er så stor forskjell å bygge anlegg for laks, annet enn de spesifikke tingene de tilfører som de vet ørreten trenger.

– Den spiser litt bedre, den trenger mer oksygen, og den vokser raskere i tidlig fase. Ørreten er også mye mer aktiv i karet så alt dette har vi tilrettelagt og hensyntatt i designet, i tett samarbeid med Hima, sier hun.

Den neste milepælen i prosjektet er å få rognen klekket, og over i startfôringsanlegget, som de jobber med å ferdigstille i disse dager.

 – Vi bygger jo mens vi produserer, så det er viktig å holde fremdriften korrekt slik at det ikke ender opp med at fisken biter oss i halen. Og det føler jeg at vi har veldig god kontroll på. Det har vært et godt samarbeid med Totalbetong og Hima Seafood, ikke minst, sier hun.

Saken fortsetter under bildene. 

Fiskekar i Yngel avdelingen. Denne avdelingen er nummer 3 i produksjonsflyten og karene har en diameter på 10 meter.
CO2 lufter for vann inn til klekkeriet til Hima Seafood.

Skal bygge i USA

Administrerende direktør Sten Falkum i Hima Seafood fortalte nylig til Forbes-magasin at ørretprodusenten nå jobber med å bygge et nytt anleggskompleks i North Carolina i USA.

Da LandbasedAQ snakker med Kyvik på telefon en fredag formiddag har hun en liten pause fra et møte, hvor de nå sitter og planlegger planene for anlegget i USA sammen med Hima Seafood.

– Det jeg kan si per dags dato er at det kommer til å gå et forprosjekt gjennom 2024, og så er planen oppstart en gang i 2025. Men den datoen har vi litt løpedialog på, men vi skal levere tegninger og prosjektering nå i løpet av Q3-2024, sier hun.

Kyvik forteller at de planlegger å etablere et kontor i USA og planen er å ansatte flere, for å holde kapasiteten oppe med den økende mengden settefisk- og matfiskprosjekter de jobber med.