Konstruksjonen av verdens største ørretanlegg for Hima Seafood er oppe, og nå jobber Eyvi med å få ferdig startfôringsanlegget, samtidig som de er godt i gang med matfiskavdelingen.Foto: Eyvi.
Godt fornøyd med fremgangen i Hima Seafood-prosjektet
Den første store milepælen med rogninnlegg på Hima Seafood sitt ørret-anlegg skjedde like over nyttår, og Eyvi-sjefen sier det er god fremgang og dialog i prosjektet.
Verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret er
fortsatt preget av mye anleggsarbeid, der Eyvi og Totalbetong har 150–200
personer i arbeid.
Anlegget på Rjukan i Tinn kommune vil ha et bruttoareal
på 30 000 kvadratmeter. Det er Totalbetong som står for selve oppføringen av
bygget, mens Eyvi har levert en total underentreprise på hele den tekniske
prosessleveransen bygget, der de har designet anlegget, prosjektert layout og
leveranse av alt teknisk utstyr, blant annet RAS-anlegg, slamanlegg, ozonanlegg,
energianlegg, avløpsanlegg og inntakssystem.
Første milepæl unnagjort
Administrerende direktør Heidi Kyvik i Eyvi sier til
LandbasedAQ at foreløpig går byggingen etter de tidsplanene de har satt
sammen med kunde.
– Vi er ferdige med klekkeriet som allerede har blitt satt i
drift, og smoltavdelingen begynner å bli klar, der noe installering av utstyr
gjenstår. Selve byggkonstruksjonen er oppe og vi er godt i gang med
matfiskseksjonen også. Fremgangen i prosjektet har vært og er veldig god, og vi
vil fortsette i samme tempo, sier hun.
Bygningsarbeidet startet opp 1. august 2022, og den første
store milepælen skjedde 5. januar 2024, da Hima Seafood meldte at de hadde hatt første rogninnlegg. Det ble lagt inn 420 000 rognkorn, levert med en
oppvarmet spesialbil fra Oslands anlegg ved Sognefjorden til Rjukan.
Eyvi og Totalbetong bygger anlegget mens produksjonen går sin
gang, noe som gjør at Eyvi-sjefen sier de har et veldig skjerpet fokus på
hvordan de følger opp selskapet.
– Det er viktig med tett dialog og oppfølging med Hima
Seafood, samtidig som det er veldig spennende at den første milepælen er
unnagjort, sier hun.
Milliard-anlegget som er under bygging skal ha
RAS-teknologien, hvor man skal gjenbruke ca. 99,7 prosent av vannet til enhver
tid. Bygget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000
kvadratmeter over to plan.
– Vi har i dette prosjektet stått for produksjonsplanlegging
og prosessdesign, som er basisen for hele produksjonen, selvfølgelig sammen med
Hima Seafood, og det er vi som har laget alt utstyret i anlegget, inkludert
RAS-teknologien som brukes, sier hun.
Saken fortsetter under.
Eyvi:
Er en teknologi og prosessleverandør til landbaserte
akvakulturanlegg og leverer skreddersydde RAS-anlegg med støttesystemer for
landbasert fiskeoppdrett sammen med ulike samarbeidspartnere.
De utfører også service og oppfølging knyttet til
anleggene og teknologien.
Bak selskapet er det ansatte med mange års erfaring fra
akvakulturindustrien og selskapet teller nå 74 ansatte.
Godt samarbeid
Hun peker videre på det gode samarbeidet og dialogen med
Hima Seafood i alle fasene av arbeidet så langt.
– Samarbeidet med Hima Seafood har gått veldig bra, og jeg
er veldig glad for at de er så delaktige i alle prosessene. Hima Seafood er et
av de anleggene i verden der eierne og de bak prosjektet virkelig har investert
i de rette systemene og teknologien for fisken, mener Kyvik.
Hun påpeker at de har bygget mange anlegg og gjort dette
mange ganger.
– Vi har blant annet gjort en del optimeringer på energiforbruk, RAS-systemet
og hvordan vi tenker forflytning av fisken, og hvordan vi har fiskehelsen i
fokus siden vi startet prosjektet i 2020. Vi leverer nå et flott system, sammen
med dyktige samarbeidspartnere, som passer på fisken i forhold til stress og
forflytning, sier hun.
Kyvik mener det ikke er så stor forskjell å bygge anlegg for
laks, annet enn de spesifikke tingene de tilfører som de vet ørreten trenger.
– Den spiser litt bedre, den trenger mer oksygen, og den
vokser raskere i tidlig fase. Ørreten er også mye mer aktiv i karet så alt
dette har vi tilrettelagt og hensyntatt i designet, i tett samarbeid med Hima,
sier hun.
Den neste milepælen i prosjektet er å få rognen klekket, og
over i startfôringsanlegget, som de jobber med å ferdigstille i disse dager.
– Vi bygger jo mens vi produserer, så det er viktig å
holde fremdriften korrekt slik at det ikke ender opp med at fisken biter oss i
halen. Og det føler jeg at vi har veldig god kontroll på. Det har vært et godt
samarbeid med Totalbetong og Hima Seafood, ikke minst, sier hun.
Saken fortsetter under bildene.
Skal bygge i USA
Administrerende direktør Sten Falkum i Hima Seafood fortalte
nylig til Forbes-magasin at ørretprodusenten nå jobber med å bygge et nytt
anleggskompleks i North Carolina i USA.
Da LandbasedAQ snakker med Kyvik på telefon en fredag
formiddag har hun en liten pause fra et møte, hvor de nå sitter og planlegger
planene for anlegget i USA sammen med Hima Seafood.
– Det jeg kan si per dags dato er at det kommer til å gå et
forprosjekt gjennom 2024, og så er planen oppstart en gang i 2025. Men den datoen
har vi litt løpedialog på, men vi skal levere tegninger og prosjektering nå i
løpet av Q3-2024, sier hun.
Kyvik forteller at de planlegger å etablere et kontor i USA og
planen er å ansatte flere, for å holde kapasiteten oppe med den økende mengden
settefisk- og matfiskprosjekter de jobber med.