Fra slakteriet til Nordic Aqua Partners i Kina.

Geosmin-problemer for landbasert i Kina

Nordic Aqua Partners har støtt på smaksproblemer med fisken på anlegget i Ningbo, Kina.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i en melding fra selskapet.

Nordic Aqua Partners opplyser at det har vært en overbelastning av fisk i purging-avdelingen på det landbaserte anlegget, noe som har gitt avvik i smaken på fisken. Dette rammer 190 tonn fisk som var klar for slakting, men som nå ikke vil bli solgt til humant konsum.

Geosmin er en kjent problematikk på RAS-anlegg, og selv om det er ufarlig for både fisk og mennesker, kan det i forhøyet konsentrasjon påvirke fisken negativt med en jordaktig smak.

Nordic Aqua Partners anlegg i Kina

– NOAP-teamet har identifisert årsakene og implementerer både umiddelbare og langsiktige løsninger for å forhindre fremtidige hendelser, inkludert forbedring av vannfiltrering og styringsprosesser, skriver de i meldingen.

Vesentlig lavere pris

Andreas Thorud, administrerende direktør i NOAP sier deres atlantiske laks har siden lanseringen i april mottatt svært gode tilbakemeldinger i markedet.

– Imidlertid ble det etter nylige kvalitetskontroller identifisert forhøyede nivåer av geosmin. Som et resultat vil ikke den berørte laksen, 190 tonn, bli solgt til konsum, men til en vesentlig lavere pris.

Thorud understreker at Nordic Aqua Partners ikke kompromitterer på kvalitet.

Ifølge meldingen skal purgingavdelingen med 8 tanker nå bli tømt, desinfisert og fylt på med nytt, renset vann, og ny laks vil til slutt bli flyttet over til renseavdelingen.

Ettersom et element av hendelsen var overkapasitet i avdelingen, vil purgingavdelingen bli startet opp igjen på en kontrollert måte.

– Dette vil dermed påvirke slaktevolumet for hele 2. halvår 2024 ytterligere, sier selskapet.

– En del av læringen

Hendelsen på anlegget vil påvirke inntektene i tredje kvartal negativt, og den forsinkede slaktingen vil muligens også påvirke 4. kvartal. NOAP sier de vil gi en oppdatert volumveiledning for 2024 som en del av Q2-presentasjonen.

Ragnar Joensen, CEO, sier selskapet er i frontlinjen av utviklingen av landbasert lakseoppdrett, og læring og mindre overraskelser mener han er en del av en slik utvikling. 

– Nordic Aqua har fokusert på å rekruttere den beste kompetansen og erfaringen og har valgt å gå for de høyeste kvalitetssamarbeidspartnerne, som AKVA group og Skretting. Dette har igjen vist seg å være en kritisk del av våre strategier, da problemer som dette håndteres på en effektiv måte, basert på dyp og bred innsikt.

– En fullstendig gjennomgang av operasjoner, biologi, markedsutvikling, økonomi og volumveiledning vil bli presentert i andre kvartalspresentasjonen som finner sted torsdag 22. august, forklarer han.