Andre kvartal har vært uvanlig solrik og varm i nord. Det har medført økt vekst av groe i karene, og veldig gode forhold for lakselus.

Moderat med lakselus i Gigantes anlegg

En varm sommer har medført mye luselarver i sjøen i nord. Noen av dem har funnet veien inn i Gigante Salmons anlegg, men ifølge selskapet kun i moderate mengder, og ingen tiltak er truffet.

Publisert Sist oppdatert

 Gigante Salmon AS publiserte tirsdag sin rapport for 3. kvartal 2024. Der melder de følgende hovedpunkter:

  • God tilvekst, betryggende lusesituasjon
  • Vellykket smoltutsett
  • Veggstøp i produksjonsbasseng 2 er ferdig
  • Gangbanene til produksjonsbasseng 2 er ferdig montert

- Det er gledelig å melde at den største fisken nå er passert 2 kg med god margin, og at smolten som ble satt ut i september har god biologi og spiser godt, sier CEO Kjell Lorentsen.

- Anlegget fungerer godt og etter hensikten. Sjøvann pumpes inn som planlagt, og vannkjemien er god. Fisken klarer seg godt i de langsgående karene, som nå opererer med en vannhastighet på 20-50 cm/s, skriver de.

Værforhold og luseutfordringer

Andre kvartal har vært uvanlig solrik og varm i nord. Det har medført økt vekst av groe i karene, og veldig gode forhold for lakselus.

- Vi har etablert gode rutiner for vasking og renhold, som er avgjørende for å gi fisken de beste vilkår. I likhet med foregående kvartal blir renhold håndtert av dedikert, innleid personell.

- Vi har hatt uvanlig høy sjøtemperatur gjennom kvartalet, også i de dype vannmassene vi henter vann fra. Til tross for dette er forekomsten av lakselus moderat, og vi har så langt ikke hatt behov for å gjøre tiltak.

Biomasseutvikling:

Dato Utsett Antall Gj.sn vekt (g) Biomas-se(tonn) Slakteplan
30.06Jan. 24160 00047175.5Q2 2025
30.09Jan. 24160 0002100335Q2 2025
30.09Sep. 241 000 000150150Q4 2025 til Q2 2026

Selskapet melder at installasjonsarbeider har pågått gjennom hele kvartalet, og utbyggingen av produksjonsbasseng 2 er nå i sluttfasen. For produksjonsbasseng 1 er status at arbeidet med betong og infrastruktur er i henhold til utførelsesplan.

- Ved periodens slutt er status for produksjonsbasseng 2 at veggene som skiller lengdestrømskarene er ferdig støpt. Støp av skillevegger internt i lengdestrømskarene er i sluttfasen. Kledning av overflatene internt i produksjonsbasseng 2 følger framdriften til støpe-arbeidet av innerveggene, skriver de i kvartalsrapporten.

Alle gangbanene i produksjonsbasseng 2 er ferdig montert. Elektriske installasjoner pågår, og er i sluttfasen for produksjonsbasseng 2.

Teknisk område og elektroarbeid

Framdriften i teknisk område for produksjonsbassengene 1 og 2 går også i henhold til plan. Hovedtavler elektro, og produksjonsenheter for oksygen er installert for alle tre produksjonsbassengene.

Stigerørene til produksjonsbasseng 2 er ferdig installert og støpt.

Byggearbeidene skal pågå i flere år fremover ennå.

Til produksjonsbasseng 1 er inntakssiler plassert i sjø og montering av stigerør er påbegynt.

- Gulv- og veggstøp i produksjonsbasseng 1 pågår i henhold til plan. Støp av avløpskanal og legging av rør for vanntilførsel er i sluttfasen. Det tekniske området for produksjonsbasseng 1 er ferdigstilt, skriver de.

Prosjektorganisasjon og logistikk

Selskapet melder at prosjektorganisasjonen er uendret.

- Som meldt i 2. kvartal er riggkapasiteten utvidet og optimalisert for best mulig bruk av logistikk og infrastruktur på området. Det er kontinuerlig utfordrende å håndtere leveranser og logistikk på best mulig måte for et prosjekt av denne størrelsen med en slik beliggenhet, men det har hittil ikke vært tydelige forsinkelser på større eller kritiske komponenter, skriver de.

- Generasjon 0, som ble satt ut i januar, har hatt veldig god utvikling gjennom sommeren. Ved periodens slutt er snittvekten passert 2000 gram, total biomasse 335 tonn. Fisken følges opp med periodiske individkontroller, velferdsundersøkelser og lusetelling, skriver de videre.

I september startet de produksjonen av generasjon 1, med utsett av 1 million smolt fordelt på to leveringer fra Grytåga Settefisk AS, totalt utsatt 150 tonn biomasse.

- Vi har mulighet til å sette ut mer smolt i Q4, men beslutningen er ikke tatt ennå.

Forbedrede rutiner for smoltutsett

Smoltutsettet i september var ifølge Gigante vellykket.

- Erfaringen fra første utsett (januar 2024) ble nøye evaluert og implementert, og dette utsettet har vært en suksess. Karene var klare for mottak i god tid, lossingen gikk fint, og fisken spredte seg raskt i hele lengdestrømskaret og hadde god appetitt fra dag én, skriver de.

Ved kvartalets slutt er det produksjon i alle tre lengdestrømskarene i produksjonsbasseng 3.

En million nye fisk ble satt inn i september.

Forbedringsprosjekter og operasjonelle lærdommer

Erfaringene fra prøveproduksjonen har for Gigante vært nyttige i planleggingen av smoltutsettet i høst. De melder om at det fortsatt gjennomføres noen forbedringsprosjekter på utstyr, som normalt i en første fase av et komplekst anlegg.

- Fôring og røkting har fått gode rutiner, og våre dyktige medarbeidere har fått erfaring med anlegget og hvordan fisken responderer i denne typen kar, heter det.