En illustrasjon av Nordic Aquafarms foreslåtte kingfish RAS-anlegg på Samoa-halvøya, California.

"Business as usual" i USA etter bytte av toppsjef i Norge

Nordic Aquafarms Inc., som ønsker å bygge et landbasert yellowtail kingfish-anlegg i California, har bekreftet at dets ledelsesstruktur ikke vil bli påvirket av en endring på toppen av sitt norske morselskap, Nordic Aquafarms AS.

Publisert Sist oppdatert

Nordic Aquaculture AS, som allerede driver oppdrett av yellowtail (Seriola lalandi) på landbaserte anlegg i Danmark og Norge, kunngjorde mandag at deres nåværende styreformann, Charles Høstlund, hadde blitt deres nye administrerende direktør

Høstlund har mer enn 20 års erfaring fra ledende stillinger i akvakulturindustrien og var administrerende direktør for Norway Royal Salmon fra 2014 til selskapet ble overtatt av SalMar.

Tidligere administrerende direktør i Nordic Aquaculture AS, Bernt Olav Røttingsnes, informerte styret at han ønsket å tre tilbake fra stillingen. Han vil imidlertid fortsette å bidra til utviklingen av prosjektet i California, men hans involvering vil ikke føre til ledelsesendringer i Nordics amerikanske datterselskap, Nordic Aquafarms Inc.

Alle viktige tillatelser

- Endringen i Norge har ikke påvirket ledelsen her i USA, og Brenda Chandler vil fortsette i sin rolle, og lede USAs operasjoner som USAs administrerende direktør, fortalte en talsperson for Nordic Aquafarms Inc til LandbasedAQ.com.

Nordic planla opprinnelig å bygge et 33 000 tonn per år RAS-anlegg for atlantisk laks på et industriområde på Samoa-halvøya i Humboldt County, nord i California, men endret siden både størrelse og art. De planlegger nå å bygge et 10 000 tonn per år yellowtail RAS, som for øyeblikket er i de siste stadiene av tillatelsesprosessen.

- Vi har alle våre viktige overordnede tillatelser, og det som gjenstår er en håndfull detaljtillatelser, for eksempel for vanninntaket, som vil være eid og skal drives av Humboldt Bay Harbor og Conservation District, ACOE (US Army Corps of Engineers). Hver avdeling er i sin administrative prosess med å vurdere og skrive tillatelsene, og alle bør være på plass snart, sier Nordics talsperson.

Lakseprosjekt stoppet

Utviklingen har ikke vært så positiv for Nordic i Belfast, Maine, på østkysten av USA. Selskapets plan om en 33 000 tonn RAS-anlegg har blitt hindret av juridiske argumenter om hvem som eier et stykke av fjæresonen som Nordic trenger for å kunne føre vanninntaks- og utløpsrør fra sitt anlegg til Penobscot Bay.

Motstandere av lakseoppdrettsprosjektet fikk overtaket da en domstol avgjorde at Nordic ikke hadde rettigheter til å legge rør over landet. I mai stemte Belfast byråd, som hadde støttet RAS-anlegget, for å oppheve og tilbakekalle sin ekspropriasjonsordre (tvangskjøp) av landet.

Nordic søker nå en rettskjennelse for å forlenge to tillatelser for prosjektet, som skal utløpe neste år, mens deres juridiske kamper fortsetter.

- Når det gjelder Belfast-prosjektet, er alle saker relatert til Nordic nå overført til "Business & Consumer Docket" fra "Waldo and Kennebec County superior courts". Dette betyr at disse sakene har blitt konsolidert under en enkelt domstol og dommer, og vi ser frem til en rask løsning på problemene, sier Nordic.