Lakseoppdretter får grønt lys for å omdanne slam til gjødsel med pyrolyse
Bakkafrost har fått tildelt Skottlands første tillatelse for bruk av pyrolyse på sitt settefiskanlegg i Applecross.
Det skotske miljøverndepartementet (SEPA) har gitt den første tillatelsen til denne type avfallshåndtering i Skottland for et landbasert akvakulturanlegg, og Bakkafrost Skottland vil med det nye behandlingssystemet produsere biokull fra slam produsert ved RAS-anlegget.
Prosessen tørker slammet og omdanner det til inert biokull som kan benyttes som gjødsel og jordforbedrer, gjennom å forfiner strukturen og vannretensjonen i jord. Denne prosessen "låser også" karbonet mer permanent.
Oppvarmet til 700°C
I første fase reduseres vanninnholdet fra 97 % til omtrent 80 % og tørrstoffinnholdet blir dermed omtrent 20%.
Det er det neste trinnet som krever tillatelse. Pyrolyseenhet her tørker slam ved omtrent 300°C, og genererer slamgranulater. Disse blir deretter oppvarmet til 700 °C uten tilstedeværelse av oksygen. Varme absorberes og gjenbrukes inne i systemet, noe som øker den totale energieffektiviteten.
Sluttproduktet er en biokull som er et materiale med høyt stabilt karboninnhold.
Bakkafrost Skottlands administrerende direktør Ian Laister forteller at i et RAS-anlegg genereres betydelige mengder slam.
- Tradisjonelt har slammet blitt ansett som avfall, men teknologiske fremskritt har åpnet døren for en mer bærekraftig forvaltningsprosess og det må være gode nyheter for å hjelpe til med å beskytte miljøet vårt.
Bærekraftig kraft
Selskapets ambisjon for sine RAS-anlegg er å redusere avfall med 90 %, bruke 100 % bærekraftig kraft og redusere vannforbruket i prosessen med 90 %.
Blant annet vil solenergi, resirkulert materiale og varmegjenvinningssystemer bli brukt for å redusere påvirkningen på miljøet.
I sitt hjemland kombinerer det færøyske morselskapet Bakkafrost P/F avfall fra sine klekkerier med kumøkk på sitt Förka biogassanlegg. Gassen brukes til å generere varme og kraft til hjemmene. Avfallet brukes deretter til flytende gjødsel.