Vil omdanne slammet til noe verdifullt
Med tysk teknologi i ryggen vil Norwegian Green Tech omgjøre slammet fra NSMs anlegg på Utsira fra et problem til produkter med høy verdi både økonomisk og bærekraftsmessig.
Norwegian Green Tech er en ny aktør i forhold til akvakulturnæringen. Men tror den bransjen kan bli viktig for dem.
– Vi er norske, men sitter på en eksklusiv lisens for en pyrolyseteknologi som er utviklet over 30 år i Tyskland. Det forteller Adiam Negassie som er CEO og en av grunnleggerne av Norwegian Green Tech.
Hun forteller de jobber nå med å kommersialisere teknologien.
– Vi har ulike prosjekter i ulike land, men akkurat fiskeindustrien er ny for oss. Og NMS er vår første kunde innen dette segmenter sier hun.
Strategisk viktig næring
Adiam Negassie forteller at en av grunnene til at dette er veldig interessant, er at det er mye energi og næringsstoffer i slammet.
– Det inneholder karbon, nitrogen, fosfor og kalium, som det er viktig å bevare.
Landbasert oppdrettsnæring er lovpålagt å gjøre noe med slammet, og er derfor strategisk viktige for oss, da vi kan omdanne dette slamme til verdifulle ressurser for næringen.
Hun tror samtidig at det kommer reguleringer for den sjøbaserte næringen også.
– Det vil bety høyere kostnader. Og derfor ser næringen etter lønnsomme løsninger.
– Pyrolyse er løsningen
– Da vi kom i kontakt med NMS merket vi at de var veldig opptatt av at de måtte gjøre noe med slammet. Både av plasshensyn grunnet «værvinduet» på 14 dager, men også fordi veiinfrastrukturen ikke er dimensjonert for kjøring med mange lastebiler med uavvannet slam.
Transportering av slammet er også kostbart.
– NMS tenkte i utgangspunktet å levere fiskeslammet til biogassproduksjon, men de så fort at den omfattende logistikk-, transport- og «gate fee-kostnaden» ikke ville være bærekraftig i lengden. Biorest fra biogassanlegg må også hygieniseres/steriliseres før bruk.
– Biogassproduksjon er en viktig bidragsyter på veien mot bedre ressursutnyttelse, men for nitrogenholdig fiskeslam er det en utfordring å håndtere slammet i et biogass anlegg.
– Vi gir oppdretterne mulighet til å håndtere fiskeslammet lokalt, samt kunne produsere ferdige produkter (elektrisitet, varme, biokull, hydrogen, biogass) ingen biorest, ingen omfattende logistikk – alt innen sirkulær økonomiske prinsipper og i henhold til klimamål.
Slik virker pyrolyse
Adiam Negassie forklarer at pyrolyse er rett og slett en termisk behandling hvor råvarer dekomponeres ved varme i et lukket system uten oksygen, dvs. det er ingen utslipp i prosessen.
Norwegian Green Tech leverer selve pyrolyseanlegget.
– Vi ønsker å være en totalleverandør og bistår også kundene med den mest optimale tørkeløsningen, samt hvordan nedstrømsproduktene (syntesegassen og biokull) kan best utnyttes, sier hun.
– Det er dette vi er spesialister på. Teamet består av norske, nederlandske og tyske eksperter med lang fartstid innen avfall og pyrolyse.
Slammet må i NMSs tilfelle forhåndstørkes ned fra 80 000 tonn til mellom 5000–7000 tonn, som så blir sendt inn i pyrolyseanlegget.
– Det skal kjøres kontinuerlig. Det vil selvfølgelig være behov for noe lagring, spesielt i forbindelse med vedlikehold et par dager i året, men ellers vil det gå hele tiden.
I pyrolyseanlegget omdannes slammet primært til såkalt syntesegass og biokull, som kan anvendes videre. Anlegget produserer sin egen prosessenergi, der under 20 % av energien som produseres, brukes til å kjøre anlegget, og 80 % er tilgjengelig som overskuddsenergi.
Syntese gassen kan blant annet brukes til å drive tørkeprosessen og biokullet er et verdifullt produkt som kan selges. Biokullproduksjonen vil bli transportert bort med en til to lastebiler hver 14. dag.
Flere bruksområder
– Biokull har den egenskapen at karbonet kan bindes i jorden i flere hundrede år. Det er et av tiltakene for at landbruket skal ha nullutslipp innen 2050, sier Negassie.
Biokullet har også med seg fosforet og nitrogenet fra slammet. Fosfor er en ikke-fornybar ressurs som er kritisk for jordbruk – med biokull resirkulerer man fosforet i naturen.
Et annet bruksområde for biokull er vannrensing, da det binder til seg miljøgifter og tungmetaller. Biokull kan brukes flere steder: skogsindustri, overvannsproblematikk, gjødsel mm.
– Så biokull er et ferdigprodukt med en økende markedsverdi i Europa, og etterspørselen etter biokull er forventet å øke.
Optimalisere biokullet
– Vi ønsker å produsere det mest optimale biokullet av fiskeslam. Så vi har et prosjekt der vi ser på ulike løsninger rundt dette sammen med NIBIO.
I løpet av våren er planen å kjøre tester i Tyskland i samarbeid med NIBIO. Et siste tema Adiam Negassie trekker frem er karbonkreditter.
– Markedet for karbonkreditter vokser raskt, selskaper vil bli målt på deres CO₂-regnskap og nye forretningsmodeller har allerede oppstått rundt dette. NMS få tilgang på karbonkreditter da de fanger karbon med biokullproduksjonen. Dette vil generere ytterligere inntekter for NMS, avslutter hun.