– Landanlegg gir unike muligheter
Fiskehelsebiolog Johanne Skår Ulvestad er ny seniorkonsulent i Morefish-teamet.
– Jeg vil gi oppdretterne verktøy for å bedre samspillet mellom biologi og miljø, sier hun.
Fiskehelsebiolog Johanne Skår Ulvestad (32) startet 1. desember som ny seniorkonsulent fiskehelse i Morefish-teamet.
Selskapet, som spesialiserer seg på landbasert akvakultur, inkluderer RAS og gjennomstrømningssystemer for ferskvann og sjøvann. Morefish tilbyr også kurs og foredrag gjennom sitt akademi, rettet mot landbasert oppdrett.
God innsikt
Daglig leder Svein Martinsen i Morefish trekker frem hennes mange års erfaring som fiskehelsebiolog i Mowi, der hun jobbet med biologiske utfordringer og løsninger.
– Erfaringsbasen blir raskt stor når man samhandler med flere anlegg og totalt sett ganske mange mennesker med ulik bakgrunn og kompetansenivå. Dette er realiteten for oss i Morefish også, så hennes kompetanse er absolutt innenfor. I tillegg har Johanne en bakgrunn fra Mattilsynet og god innsikt i regulatoriske sider av industrien, sier Martinsen.
Han forteller videre at Ulvestad tidligere har jobbet med intern kompetanseheving hos Mowi, noe som matcher godt med Morefish sine satsingsområder.
I første omgang skal hun bidra til å bygge ut nye tjenesteområder innen driftsoppfølging på fiskehelsesiden for landbaserte oppdrettsanlegg. Sammen med Amund Litlabø, som startet i selskapet 1. oktober, vil hun utvikle løsninger innen fiskehelse.
– Det blir en god del forretningsmodellinnovasjon i oppstartsperioden. Etter hvert vil hun jobbe mer direkte opp mot oppdrettsanleggene, med et skreddersydd tilbud som vi utvikler. Hun vil også bidra på kurstilbudene våre som fagspesialist, sier Martinsen.
Ny hverdag i Morefish
Johanne Ulvestad forteller til LandbasedAQ at hun har brukt den første tiden i stillingen til å bli kjent med selskapet og prosessene. Samtidig har hun lest seg opp på pågående prosjekter og bidratt med idémyldring for fremtidige initiativer.
– Jeg kommer fra et stort globalt selskap med faste rammer for arbeidsoppgaver. I et mindre, innovativt selskap som Morefish, er man mer delaktig i å forme arbeidshverdagen. Det er spennende og utfordrende på samme tid, sier hun.
32-åringen er utdannet fra Universitetet i Tromsø i 2017 og har erfaring som driftstekniker, inspektør i Mattilsynet og fiskehelsebiolog hos Mowi.
Hun har nylig flyttet fra Ålesund til Nesodden sammen med familien sin, og vil ha arbeidssted i Oslo-området.
Ønsker en robust smolt
Morefish består av 11 ansatte med ulike bakgrunner og kompetanse. Ulvestad vil være en del av fiskehelse-teamet og bidra med rådgivning og kompetanseheving innen fiskehelse, fiskevelferd og biosikkerhet.
– Etter fem år som fiskehelsebiolog i settefiskproduksjon hos Mowi, er det naturlig for meg å fortsette reisen på land. Landbaserte anlegg gir unike muligheter for å optimalisere fiskehelse og velferd ved å gi fisken tilpassede vannmiljøer. Dette er imidlertid utfordrende, da det ofte må balanseres mot anleggsdesign, produksjonsmål og biosikkerhet, forklarer hun.
Hun ønsker å hjelpe oppdrettere med å bli bedre kjent med fisken og samspillet mellom biologi og miljø, slik at de kan tilpasse produksjonen og skape en robust smolt.
– Fisken skal ha det bra
Å bidra til god helse og velferd for oppdrettsfisk er 32-åringens største drivkraft.
– Dødeligheten i næringen er altfor høy, og det holder dessuten ikke at fisken bare så vidt overlever frem til slakt. Fisken skal ha det bra i anleggene våre, og det er derfor helt essensielt at vi begynner å lære mer om hva som faktisk foregår inne i fisken og hvordan vi kan gi fisken det den trenger.
Hun mener at målet er at oppdrettsselskapene selv skal se verdien i å bli kjent med fisken sin og dermed få muligheten til å tilpasse produksjonen der etter.
– Kanskje må en ta en fot i bakken og gjøre litt endringer i produksjonen som ikke nødvendigvis gir umiddelbar økonomisk gevinst, men som i et langsiktig perspektiv garantert vil lønne seg. I takt med at konsumenter og kunder har blitt mer bevisst på fiskevelferd og dødelighet er det uansett naturlig at næringen må ta grep.
– Dette er heldigvis en innovativ næring med mange kloke hoder, og jeg er sikker på at vi vil klare å «snu skuten» dersom man bare er villige til å bruke kunnskapen og kompetansen som ligger der ute, avslutter hun.