Amund Litlabø startet 1. oktober som ny «seniorrådgiver/fiskehelsespesialist» i MoreFish.

Ny i MoreFish – Han snakker alltid fiskens sak

Amund Litlabø startet 1. oktober som ny seniorrådgiver i MoreFish. – Amund har vært på blokken vår mange ganger – og nå klaffet det endelig, forteller daglig leder Svein Martinsen.

Publisert Sist oppdatert

Amund Litlabø (63) fra Leirvik startet i sin nye jobb som «seniorrådgiver/fiskehelsespesialist» i MoreFish 1. oktober. 

MoreFish er et konsulentselskap med spesialisering innen landbasert akvakultur, inkludert RAS og gjennomstrømningssystemer som opereres med ferskvann eller sjøvann. Selskapet har også et akademi, der de driver med kurs og foredrag for landbasert oppdrett. 

– Spennende firma

Konsulentselskapet har hovedkontor i Trondheim, men Litlabø vil jobbe fra Stord.

– MoreFish er et spennende firma med fokus på landbasert oppdrett, dette passer min bakgrunn veldig godt, forteller han til LandbasedAQ.

63-åringen kommer fra jobben som direktør i WellFish Tech, samtidig som han har jobbet som selvstendig næringsdrivende i selskapet AquaControl de siste tolv årene. 

Litlabø er utdannet fiskehelsebiolog med autorisasjon, og har tidligere jobbet i blant annet CleanFish, FishGuard, Aqua Pharma og Pharmaq Analytiq. Han har også jobbet i Leirvik AS med bygging og oppstart av optiRAS-anlegget, som er et nytt landbasert RAS-konsept.

– Han snakker alltid fiskens sak

Daglig leder Svein Martinsen sier til LandbasedAQ at MoreFish ser et stort behov i næringen for økt kompetanse innenfor interaksjonen mellom fiskehelse, fiskevelferd og vannkvalitet. 

Daglig leder Svein Martinsen mener Amund Litlabø blir en viktig resurs for MoreFish sin videre vekst, særlig innenfor biologi og teknologi.

Det er mange faktorer i landfasen som han mener kan bidra til produksjonstap – som for eksempel gjellehelse, smoltifiseringsregimer, lysstyring, storsmolt og dårlig vannkvalitet. 

– Vi jobber med å forstå sammenhengene, implementere disse i drift og design av anlegg – og da er en kapasitet som Amund en viktig brikke. 

Martinsen mener at Amund Litlabø er en av de mest rutinerte innenfor faget som alltid har snakket fiskens sak. 

– Med 30 års erfaring innenfor fiskehelse og teknologiinnovasjon vil hans kunnskap og nettverk være veldig verdifullt for oss – og for næringen. Jeg har kjent han i 25 år, men aldri jobbet direkte sammen med han. Amund har vært på blokken vår mange ganger – og nå klaffet det endelig, forteller Martinsen fornøyd. 

Litlabø sitt store nettverk har også vært et viktig moment i ansettelsen. 

– Amund kjenner de aller fleste i næringen, spesielt på Vestlandet. Det tok da heller ikke mer enn en dag før det første kundebesøket ble gjennomført, sier Martinsen med et smil. 

Styrker satsingen

MoreFish-sjefen forteller videre at Litlabø blir en nøkkelperson når de nå styrker satsingen.

Amund Litlabø har lang fartstid fra oppdrettsnæringen. - Jeg har jobbet med fiskehelse siden jeg ble ferdig utdannet, forteller han.

– Han blir også en viktig brikke i kompetanseavdelingen vår, som skal bidra til å øke den generelle kompetansen rundt teknologi og biologiinteraksjoner.

MoreFish-teamet består nå av 10 ansatte pr. i dag, og Martinsen sier at de har en vekststrategi som de nå er i ferd med å implementere.

– I løpet av høsten og vinteren vil vi hente inn enda flere eksperter som skal jobbe i spesialistteam opp mot landbasert næring, med betydelig kompetanse innenfor vannkvalitet, fiskehelse, operasjonell drift og anleggsdesign, opplyser han. 

Teknologi og biologi

Litlabø sier til LandbasedAQ at han fikk tidlig interesse for oppdrett, og startet i 1990 med akvakulturutdannelse på høyskolen i Haugesund. Deretter gikk han på på UIB på fiskehelse i 1992, og var ferdig utdannet i 1998. 

– Jeg valgte fiskehelse fordi det var veldig interessant og ga mulighet for reseptrett, som etter hvert ble en yrkesutdannelse på universitetsnivå. Selve reseptretten fikk vi noen år senere, opplyser han.

63-åringen har også tidligere bakgrunn som bilmekaniker. 

– Jeg liker å jobbe med problemstillinger og sammenhengene mellom teknologi og biologi, forteller han avslutningsvis.