Ved begynnelsen av september sår to nye basseng nesten klare hos Andfjord Salmon på Kvalnes.

– Utbyggingen går raskere enn ventet

Andfjord Salmon Group AS melder at den pågående utbyggingen på Kvalnes går fremover med høyere tempo enn planlagt, og at de neste to bassengene nå begynner å ta form.

Publisert Sist oppdatert

– Like før sommeren rapporterte vi raskere fremgang enn forventet i utviklingen av våre vannveier. Jeg er glad for å kunne dele i dag at ytelsen har vært like sterk gjennom august, etter planlagt redusert aktivitet i juli. Vannveiene er arteriene som forsyner vann til gjennomstrømningssystemene i bassengene våre, så de er nøkkelen til vår ekspansjon, sier Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon i en kvartalsmelding.

Ved begynnelsen av september hadde vannveiene, inkludert innløps- og utløpstunneler, nådd 73 prosent fullføring – en økning fra 57 prosent i begynnelsen av juli i år.

I denne første fasen av utbyggingen på Kvalnes fullfører Andfjord Salmon fire nye bassenger, noe som vil øke den totale produksjonskapasiteten til 8 000 tonn HOG innen 2025. 

Denne innledende fasen inkluderer utvikling av delt infrastruktur som vannveier og et havneområde som vil støtte fremtidig produksjon av 40 000 tonn laks på Kvalnes.

Arbeidet med havneområdet er nå 48 prosent fullført, opp fra 42 prosent siden begynnelsen av juli.

Basseng snart klar

Arbeidet med bassengkonstruksjonen går ifølge selskapet også fremover i tråd med Andfjord Salmons utbyggingsplan. 

Fullføringsgraden er nå på 12 prosent, opp fra 8 prosent i begynnelsen av juli. 

Betongelementer til bassengene produseres på stedet, ved å bruke råvarer fra bassenggroper og tunneler som ingredienser i betongen. Dette reduserer både kostnader og utslipp forbundet med produksjonen. 

Grunnarbeidet for de to neste bassengene – K1 og K3 – er i sluttfasen, og produksjonen av bassengvegger pågår. Kranen som skal installere bassengveggene er montert og allerede på plass over bassenggropen.

– Alt vi trenger for å øke bassengkonstruksjonen er nå på plass. Planen er å øke produksjonen av betongelementer betydelig i løpet av september. Vi forventer derfor en økning i bassengkonstruksjonen i løpet av de kommende månedene, legger Martin Rasmussen til.

Finans

Andfjord Salmon gjennomførte i Q2 aksjeemisjon på 350 millioner NOK. Dette ga ifølge selskapet økt økonomisk fleksibilitet for denne utbyggingsfasen.

Eksisterende aksjonærer, inkludert selskapets største aksjonær Jerónimo Martins Agro-Alimentar S.A og Eidsfjord Sjøfarm AS/Holmøy Havbruk AS, investerte sine pro-rata aksjer i emisjonen. High Liner Foods Incorporated, en stor sjømatprosessor og markedsfører i USA og Canada, investerte også 10 millioner USD for å bli ny aksjonær i Andfjord Salmon.

Andfjord Salmon utvider sitt anlegg på Kvalnes og hadde derfor ingen lakseproduksjon i andre kvartal 2024.