Illustrasjonsfoto fra Proximars anlegg.

Proximar: – Turbiditet er fremdeles en utfordring

Som kommunisert i rapporten for andre kvartal i august, har Proximar opplevd problemer med turbiditet i vekstfasen. Som en forholdsregel har fôringen blitt noe redusert de siste månedene, noe som har påvirket veksten.

Publisert Sist oppdatert

Proximar Seafood annonserer mandag 7 oktober sin femte produksjonsoppdatering etter oppstarten av produksjonen av atlantisk laks i Oyama-anlegget i Japan i oktober 2022 og prøve-slakt 30. september 2024.

Ved slutten av tredje kvartal 2024 hadde selskapet en stående biomasse på 735 tonn, mer enn en dobling fra 360 tonn ved slutten av andre kvartal 2024.

– Vi er veldig fornøyde med å se den positive utviklingen i vår biomasse fortsette gjennom tredje kvartal 2024. Vannkvaliteten er fortsatt god, selv om turbiditet fremdeles er en utfordring. Vår første batch er i gjennomsnitt over 5 kg, og vi er i rute til å begynne daglig slakting fra slutten av oktober,» sier Joachim Nielsen, administrerende direktør i Proximar.

Vekstkurver for Proximars ulike batcher

Selskapet har for tiden 18 batcher og omtrent 1,9 millioner individer i produksjon. Det langsiktige mål for slaktenivået til Proximar er 5 300 tonn (HOG) per år i fase 1.

Turbiditetsutfordringer

Som kommunisert i rapporten for andre kvartal i august, har Proximar opplevd problemer med turbiditet i vekstfasen. 

– Som en forholdsregel har fôringen blitt noe redusert de siste månedene, noe som har påvirket veksten. Etter nylige tiltak har turbiditeten forbedret seg, skriver de. 

Videre er ozonsystemet nå installert og vil settes i drift snart. 

– Ozonet forventes å ha en positiv effekt på turbiditeten, basert på erfaringer fra andre anlegg.

Den 30. september slaktet selskapet omtrent 1,2 tonn fisk fra sin første batch. Fisken har blitt distribuert til supermarkeder hovedsakelig i Stor-Tokyo-området. Samme dag ble den nye merkevaren og logoen «Fuji Atlantic Salmon» lansert.

Prøveslakten ble sluttført i forrige uke.

Den slaktede laksen hadde et gjennomsnitt på omtrent 4 kg HOG med 100 % superiorkvalitet.