Lokalpolitiker Shane Reti og NIWA-leder Barry Harris ved åpningen av det nylig fullførte RAS-systemet i New Zealand.

Åpnet nytt anlegg for yellowtail

Produksjon i kommersiell skala av yellowtail kingfish er nå en realitet i New Zealand

Publisert Sist oppdatert

Anlegget i Ruakākā på New Zealand som skal kunne produsere 600 tonn yellowtail årlig i RAS ble åpnet offisielt 13. august og er drevet av NIWA (the National Institute of Water and Atmospheric Research).

Bygget er designet for å demonstrere kommersielle levedyktigheten av landbasert akvakultur.

NIWAs administrerende direktør, John Morgan, uttaler i en nyhetssak på forskningsinstituttets hjemmesider at anlegget introduserer en ny art for å hjelpe New Zealand med å møte den enorme globale etterspørselen etter sjømat, og at den vil hjelpe næringen på New Zealand med å nå sitt ambisiøse mål om 3 milliarder NZ-dollar (ca. 19 mrd NOK) innen 2035.

- Vi så et klart gap i markedet for et landbasert anlegg som produserer kommersielle mengder fisk av høy kvalitet, sier Morgan.

- Yellowtail kingfish er kjent for sin raske vekst og effektive omdanning av fôr til kjøtt. Våre fisk vokser fra et 1 mm egg til en 3 kg stor fisk på under 12 måneder. Vår omfattende forskning og eksperimentering har identifisert forholdene som maksimerer fiskens helse og velferd, sier han videre.

Fra åpningen av RAS-anlegget for inntil 600 tonn årlig produksjon av kingfish i New Zealand.

RAS-anlegget et joint venture mellom NIWA og Northland Regional Council, som bygde lokalene som leies til NIWA, og det representerer en betydelig investering i Northlands økonomi.

- Utover jobbene som skapes og inntektene som genereres for samfunnet vårt, har dette prosjektet hjulpet til med å sette Northland på kartet når det gjelder fremtidsrettet, miljøvennlig fiskeoppdrett, sier Northland Regional Council-styreleder Geoff Crawford.

- Det setter en flott presedens, og vi håper at suksessen med dette prosjektet vil utløse investeringer i større RAS-operasjoner, og låse opp vekstpotensialet for andre marine arter," sier han videre.

NIWA og Northland Regional Council ser på anlegget som et innledende prosjekt som de håper skal virke som et «proof of consept» for New Zealands landbaserte akvakulturindustri.