Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth under AquaNext-konferansen i Stavanger.

Ministeren: - Vil ikke sette frist for gjenåpning av landbasert-søknader

- Om det blir fjorten dager, en måned eller tre måneder, kan jeg ikke si noe om, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth om stoppen i landbaserte tillatelser. 

Publisert Sist oppdatert

I november 2022 arrangerte Stiim Aqua Cluster og Norsk Industri, i samarbeid med DNB, AquaNext-konferansen. Konferansen samlet over 300 deltakere. I 2023 er det enda flere påmeldte, og Kirsti K. Sømme opplyser til Kyst.no at det er over 310 personer tilstede på konferansen, som går over to dager.

Cecilie Myrseth, fiskeri- og havminister forteller under konferansen til Kyst.no/LandbasedAQ at det har vært en stor overgang å bli minister.

- Det har vært overveldende. Det å bli minister en jo en stor sak. Man får mye tillit, og det er veldig artig, påpeker Myrseth, som nå er inne i sin fjerde uke som minister.

Ingen tidsperspektiv på landbasert

Tirsdag morgen skrev LandbasedAQ om at advokat (H) Halfdan Mellbye, fra SANDS Advokatfirma, mener tillatelses-stoppen for landbaserte anlegg er ulovlig. På spørsmål fra Kyst.no om Myrseth kan si noe om når den landbaserte stoppen skal oppheves, understreker ministeren at hun ikke kan si noe eksakt.

- Nå tok dette lengre tid enn planlagt, for vi bestilte noe, og det vi bestilte var ikke brukende. Vi måtte derfor gå en ekstra runde, og der er det noe på vei inn nå som begynner å ligne på noe. Om det blir fjorten dager, en måned eller tre måneder, kan jeg ikke si noe om. Og så må du huske at jeg har vært her kun i tre uker.

- Så du har ingen gladnyhet å komme med til de som sitter å venter på å få behandlet søknader om landbaserte tillatelser? 

- Nei, jeg har ingen nyhet å komme med her i dag, det er det jeg kan si, understreker Myrseth.

- Må rydde opp

Hun sier videre det nå handler for henne om å sette seg inn i hele fagfeltet i havbruksnæringen, og samtidig møte aktører som kan gi henne løypemeldinger på hvordan ting ser ut fra deres ståsted.

Fiskeriministeren sier også nyhetssakene man har sett den siste tiden, med syk og død laks, ikke er slik det skal være i havbruksnæringen.

- Her må næringen rydde opp. For når noen oppdrettere gjør den type ting, påvirker det omdømmet til hele næringen. Du kan ikke forvente at forbrukeren skal skille mellom de ulike selskapene. Her har vi derfor en viktig jobb med å bygge opp tilliten mellom næring og folk. 

- Hva ser du mest frem til her under AquaNext-konferansen?

- Det aller viktigste for meg her er å treffe næringsaktører og folk fra næringen som jeg ikke har truffet før, og ikke minst at de skal få muligheten til å bli kjent med meg som ny minister, sier Myrseth. 

Hele intervjuet med fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth kan du lese i neste utgave av Norsk Fiskeoppdrett, som kommer ut i slutten av november.