Stål Heggelund, fagsjef i Norsk Industri stiller flere spørsmål til forslaget i regelverkshøringen.

Desinfeksjon: Hvorfor dose og ikke effekt?

Norsk Industri er i sitt høringssvar kritisk til flere forhold ved forslaget om desinfeksjon av inntaksvann i nye landbaserte anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Høringen er signert av bransjesjef Maritim bransjeforening og Havbruksleverandørene i Norsk Industri, Stål Heggelund.

Til punktet i NFDs høring av forslag til endring av regelverket for akvakultur på land som omhandler tydeliggjøringen av hva som defineres som "vann" og "land" skriver de at de ikke har sterke meninger om dette, utover at man er enig i at man må trekke en grense mellom hva som er sjøbasert og hva som er landbasert.

- I lys av dette, samt kunnskapen vi sitter på pr nå, så mener vi at regjeringens forslag fremstår fornuftig og vi har ingen merknader til dette, heter det.

Norsk Industri

  • Norsk Industri representerer en rekke industribransjer, herunder et stort mangfold av industri­bedrifter over hele landet som har oppdrettsnæringen som viktig kunde.
  • Bransjeforeningen Havbruks­leverandørene består av bedrifter som leverer varer og tjenester til oppdrett.
  • Maritim Bransjeforening består av teknologi- og servicebedrifter, og reparasjons- og nybyggerverft som leverer et bredt spekter av maritime produkter til den norske havbruksnæringen.

Svakheter i høringen

Men knyttet til det foreslåtte kravet til desinfeksjon av inntaksvann til landbaserte oppdrettsanlegg mener de litt mer.

- Norsk Industri er ikke prinsipielt mot at det stilles krav til desinfeksjon av vann til og fra landbasert oppdrett, men mener det er en svakhet med høringen at det ikke foreligger noe mer bakgrunnsinformasjon om hvordan man er kommet frem til denne konklusjonen, samt en mer utfyllende beskrivelse av vurderingene som departementet har gjort i dette arbeidet.

Videre skriver de at det savnes en begrunnelse på hvorfor regjeringen har valgt å gå for et dosekrav og ikke et effektkrav.

- I tillegg hadde det vært formålstjenlig om det var en noe mer utfyllende begrunnelse på hvorfor man har landet på disse spesifikke kravene. Dette fremstår som en svakhet med høringsdokumentet og gjør det vanskeligere enn nødvendig for høringsinstansene å gjøre gode vurderinger på dette.

Utfordrer teknologinøytralitet

Norsk Industri mener at desinfeksjonskravet slik det ligger nå, utfordrer intensjonen om teknologinøytralitet.

- I praksis vil regjeringens forslag favorisere enkelte teknologier. Eksempelvis har et gjennomstrømmingsanlegg så store volumer av vann at det vil være vanskelig å gjøre dette i praksis, og da vil RAS-anlegg i mange tilfeller bli eneste gangbare løsning, påpeker de.

Les flere saker om regelverksendringen her

Burde avvente komitearbeid

Norsk Industri skriver også at det etter deres syn ikke fremstår helt åpenbart hvorfor regjeringen velger å foreslå en spesifikk løsning for desinfisering av inntaksvann, samtidig som det er satt ned en komite som skal gjennomgå metode og utstyr til desinfisering av vann i akvakulturanlegg.

- Etter vårt syn ville det naturlige vært at denne høringen omhandlet krav til anleggets plassering, mens krav til inntaksvann og eventuelle krav til avløpsvann ble lagt frem etter at komiteen har fullført sitt arbeid, heter det.

De mener dette underbygges ytterligere av et faktum, som regjeringen også selv påpeker, at noen patogener ikke inaktiveres av dagens krav til for eksempel UV-bestråling.

- Regjeringen varsler også at det er naturlig å revidere kravene til desinfeksjon av inntaksvann til akvakulturanlegg på land når komiteens arbeid er avsluttet.

De mener det er vanskelig å lese dette på andre måter enn at det nå foreslås å innføre krav om desinfisering som kanskje ikke er tilstrekkelig effektive, samtidig som at man arbeider med nye krav.

- Dette tilsier at man burde valgt samme tilnærming som man har gjort med hensyn til desinfisering av avløpsvannet og avventet resultatet av arbeidet som er satt i gang, skriver de.