- Landbasert-stansen har svekket norsk konkurransekraft
Norwegian Mountain Salmon kaller NFDs forslag om krav til desinfisering av inntaksvann for unødvendig og lite hensiktsmessig. De ber også om at stansen i landbasert-søknader oppheves.
Norwegian Mountain Salmon (NMS) har I flere år vært klare til å sende søknad om et landbasert gjennomstrømmingsanlegg på Ustira i Rogaland. På grunn av den midlertidige stansen i å søke som NFD innførte i desember 2022, har de også begynt å se atter alternative lokaliteter bl.a. i Skottland.
De har nå sendt inn sine kommentarer til høringen av nytt regelverk i landbasert, et regelverk regjeringen vil ha på plass før de opphever den midlertidige søknadsstansen.
Stansen bør nå opphøre
NMS ber om at den midlertidige stansen i muligheten til å søke om nye tillatelser til landbasert oppdrett av laks blir opphevet.
- Stansen som skulle ha vært midlertidig har nå vart i nær 2 år, dette har svekket norsk konkurransekraft, skriver de.
Geografisk plassering
NMS støtter forslaget om at det bare kan gis akvakulturtillatelse på land dersom anlegget ligger på fast grunn eller utfylte masser som ikke er dekket av vann.
- Forslaget gir en klar forståelse av hvilke anlegg som kan ansees å være på land og hvilke anlegg som er i sjø. Forslaget er teknologi nøytralt.
- Ikke behov for ytterligere krav til geografisk plassering
Norwegian Mountain Salmon er av den oppfatning at det ikke er behov for å forskriftsfeste ytterligere krav til geografisk plassering.
Økt energiforbuk uten grunn
NMS mener et generelt krav om desinfeksjon av inntaksvann, slik det er foreslått, er unødvendig og lite hensiktsmessig.
- Vi mener Mattilsynet allerede har tilstrekkelige verktøy for å vurdere behovet for desinfeksjon i den ordinære søknadsprosessen, i henhold til akvabiosikkerhetsforskriften. En slik individuell vurdering vil sikre at desinfeksjonstiltak, som for eksempel UV-behandling, kun implementeres der det er et reelt behov, skriver de.
De mener ett generelt krav om desinfeksjon vil være spesielt byrdefullt for anlegg med inntak av vann fra dypere, smittefrie vannmasser, slik som Norwegian Mountain Salmons planlagte gjennomstrømningsanlegg på Utsira.
- Anlegget vil ligge isolert, langt fra andre oppdrettsanlegg og under lusebeltet, med minimal risiko for smitte i inntaksvannet. Et krav om UV-behandling vil i dette tilfellet medføre et betydelig økt energiforbruk uten å gi noen vesentlig forbedring av biosikkerheten. Det er heller ingen anlegg i nærheten som vil kunne bli smittet av utslippsvannet, påpeker de.
De mener derfor et generelt krav om desinfeksjon vil svekke konkurransekraften til norske oppdrettere sammenlignet med utenlandske aktører som ikke er underlagt tilsvarende restriksjoner.
- Det vil også hemme utviklingen av innovative og bærekraftige oppdrettsløsninger i Norge. Vi oppfordrer derfor departementet til å revurdere dette forslaget og legge til rette for en mer fleksibel og risikobasert tilnærming til desinfeksjon av inntaksvann, skiver NMS.
Les mer om landbasertregelverket
-
Desinfeksjon: Hvorfor dose og ikke effekt?
-
Veterinærforeningen støtter krav om desinfeksjon av inntaksvann
-
- Dette tiltaket vil favorisere anlegg som gjenbruker vann
-
– Forslaget kan motvirke innovasjon i havbruksnæringen
-
Troms krever bedre konsekvensutredning
-
Støtter de foreslåtte regelendringene
-
Sjømat Norge ønsker ikke krav til desinfeksjon
-
Andfjord Salmon: - Ikke behov for universelt desinfeksjonskrav
-
Advarer mot særkrav for landbaserte anlegg
-
– Må legge til rette for krav om desinfeksjon av avløpsvann
-
Mener departementets forslag er for upresist
-
Vil ha tydelig skille mellom land- og sjøbasert oppdrett
-
Nordland kritisk til nytt landbasert regelverk
-
Vil ha kommunal produksjonsavgift i landbasert
-
– Vi er positive til regelverket som kommer
-
Ber regjeringen skille mellom kyst- og innlandsoppdrett
-
– Vi har havnet i et vakuum
-
– Nytt regelverk vil få utilsiktede virkninger
-
– Sterkt urimeleg å verta pålagt reinsing
-
Vil ha bort behovsprøving for stamfisk